Bezochte exposities.

Gepubliceerd op 5 december 2020 om 12:00

Ed van der Elsken (1925-1990) Crazy World in het Rijksmuseum t/m 10 januari 2021.

De tentoonstelling toont ruim honderd beelden, ontwerpen voor fotoboeken, omslagontwerpen en contactvellen. Niet alleen zijn beste werken worden getoond, maar soms ook meerdere afdrukken van één foto, die allemaal net iets anders zijn. Op die manier zien we hoe de fotograaf tot zijn beslissing voor de uiteindelijke foto is gekomen. (tekst Rijksmuseum).

Mijn indruk:
De expo gaf mij een mooi tijdsbeeld vanaf de jaren 50 in diverse landen die hij bezocht heeft. Opvallend is de presentatie van zijn foto's. Deze zaten niet in mooie ppt maar opgeplakt in lijsten. Geeft voor mij een gevoel van niet gebonden zijn aan allerlei fotografische wetmatigheden. Dit geldt ook voor zaken als compositie, uitsnede e.d. die afleiden van het ware doel van de fotograaf nml. het ongedwongen weergeven van een tijdsbeeld. Dat heeft mij zeer positief geraakt bij het kijken naar deze fotoserie vooral als liefhebber van de straatfotografie. Een aanrader om naar te gaan kijken.

Willem Diepraam (1944-heden) Crazy World in het Rijksmuseum t/m 10 januari 2021.

Diepraam is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. In de jaren zeventig was hij baanbrekend binnen de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als een vorm van kunst verder te ontwikkelen. Diepraam droeg in 2009 zijn fotowerk over aan het Rijksmuseum. Vanaf 9 oktober is Diepraams vroege en recente werk voor het eerst te zien op een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum. (tekst rijksmuseum).

Mijn indruk:

Ondanks het feit dat de presentatie totaal anders is als bij van der Elsken (moderne presentatie, grootte, beeldelementen) heeft ook deze fotograaf op mij een grote indruk achtergelaten. Het zijn vooral authentieke foto's. Was het voor mij bij Ed van der Elske de eenvoud (een vervlakking), bij Willem Diepraam zag ik meer een ontwikkeling in de fotografie. Persoonlijk heb ik in deze wat meer met de foto's van Willem Diepraam. Beide fotografen zijn geweldige weergevers van hun tijd.  Ook een aanrader om te gaan bekijken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.